Kan vi tala om detta

 
 
 
 

Onsdagslistan.

Måste pausa. Har pluggat non-stop sen klockan tio och det är jävligt bra för att vara jag. Så för att inte lacka ur helt senare så avbryter vi tråkigheterna genom en listan.
 
 

Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut?
Japp, rest utan föräldrar. Skippat Gotlandssemestern. Fotat ett företagsjobb. Lite sånt. 

 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja, faktiskt! Mickis och Martin fick Ruth.

 

Vilka länder besökte du?

Grekland och Storbritannien.

 

Är det något du saknar år 2013 som du vill ha år 2014?

Snö i december. För fan. 

 

Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?

7 juli. Min 18-årsdag. Middag. Lekar. Kalla cider. Närmast tjejgängen. Euforisk cykeltur till stan. Krogendebut. Cykeltur till brygga i gryningen. Nakenbad.  

 

Vad var din största framgång 2013?
Skriveriet har ju gått väldigt bra det här året. Har fått ganska mycket publicitet. 

 

Är det någonting du ångrar?

 Ja, att jag drog igång med körkortstagandet och köpte körlektioner. Gjorde det mest för att alla runt omkring tjatade och tryckte på och sa att det var viktigt och skönt att få det avklarat. Jag var ju inte alls motiverad eller kände något behov överhuvudtaget. Därför sa jag slutligen till min körlärare, efter typ tre lektioner, att jag ville pausa eftersom det fanns annat som var viktigare. Han förstod helt och hållet och sa att det var bra att jag visste vad jag ville. Mamma och mormor fick däremot dåndimpen.  

 

Bästa köpet?
Resorna, helt klart. Men om vi ska tänka materiellt så är det fan Lilla Ben (polaroidkamerna). 

 

Vad spenderade du mest pengar på?
In och med London så blev det nog kläder tätt följt av mat och fika.  

 

Gjorde någonting dig riktigt glad?
JA. Alla fina ord om mina texter. Den bekräftelsen är både underbar och jättesmutsig på samma gång.

 

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2013?
Lykke Li - I Follow Rivers (London), Sugarplum Fairy - Sweet Jackie (Kristian Gidlund), Macklemore - Can't Hold Us (Rhodos) och Håkan Hellström - Det Kommer Aldrig Vara Över För Mig (våras när jag praktiserade på Västerås Tidning samt när första Devotekrönikan publicerades). 

 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
G-L-A-D-A-R-E.

 

Vad önskar du att du hade gjort mer?

Lagat mer god veggiemat istället för nödlösningar. 

 

Favoritprogram på TV?

Homeland, Fröken Frimans Krig, Skavlan. Tittar inte så mycket på TV?

 

Bästa boken du läste i år?

Läste Dan Brown i sommras och han är skicklig men lite för avancerad för min smak. Har verkligen kämpat med sista delen i Torka aldrig tårar men det har gått sådär. Det har varit jättesvårt att sätta sig ned och läsa när man har ett manus som ligge roch väntar i datorn på att bli klart. Det går nästan inte att kunna läsa med ro när man bara vill göra själv. 

 

Största musikaliska upptäckten?

The 1975, The Royal Concept, Lykke Li (mer på riktigt nu) och sen har jag kommit fram till att jag älskar jazz.

 

Något du önskade dig och fick?
Jag fick en Mon Ami-mugg av Michis på min födelsedag <333

 

Högsta önskan just nu?
Ett mejl i inkorgen eller ett telefonsamtal som säger att mitt manus ska publiceras. Har dock inte skickat in det än. Men snart. 

 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Massor, såklart. Men 2013 känns som ett litet uppstartningsår. Jag tar skolan med allvar men satsar mer på det som jag verkligen vill göra. Läskig men det känns bara så himla rätt. Historierna som ploppar upp i huvudet måset berättas nu så då gör jag det nu. Det är ju liksom typ det bästa och roligaste och mest fantastiska jag vet. Har ett scenario i mitt huvud som säger att om jag skiter i skrivardrömmen och går all in i skolan och går ut med toppbetyg så kommerjag hamna på ett kontor och undra vad som hade hänt om jag låtit passionen och kreativiteten flöda. Så får det ju inte bli.  

 

Vad fick dig att må bra?
Sibs, sibs, sibs. 

 

Nu: Filmkunskap och filmgenreuppgift. Sen ska jag göra ett bokomslag till Medisproduktionen. GISSA VILKEN BOK. 

 

 


ALLTSÅ DETTA

 
 

Lykke Li

 
Den här kvinnan är min idol. Så jävla vanlig och så jävla genialisk på samma gång. En våg av skolarbeta har skölj över mig. Jag är förhoppningsvis klar i slutet av veckan. Tills dess kan ni ju roa er med att titta på en miniserie om henne. Avsnitten är inte mer än 5 min och ni hittar de HÄR
 
 

Snapchat

Jag har noterat att det varit en ganska allvarsam ton här ett tag. Det är ju bra på sitt sätt. Mycket viktigheter som kommit ut, osv. Men nu är det ju inte bara "skriva roman/dricka rödvin/vem-är-jag-ångest/Lykke Li" i Fyhrs liv. Särskilt inte när en vän nyligen nådde 10 000 (!) följare på Twitter där hon dagligen får utlopp för sitt fullkomligt briljanta sinne för humor. Inte heller när en annan får för sig att rapportera regelbundet under sitt sexualkunskapspluggande tills klockan slår tre på morgonen. Då har man ganska kul emellanåt.
 
Sen så har vi ju det här fenomenet Snapchat. Där bilder visas i x antal sekunder och sedan "försvinner". Läste dock för någon dag sedan att bilderna självklart lagras någonstans där ute i världen och att vem som helst kan hitta det lagret om så önskas. 
 
I ärlighetens namn så tror jag inte att man vill hitta det lagret. 
 
Men ja, detta används ju då titt som tätt och ibland är ju saker så absurda/knäppa/kuliga/läskiga/osnygga att de bara måste sparas. För det går ju, om man är tillräckligt snabb. Utan att behöva hitta något lager. 
 
Johanna och Emma, förlåt mig.
 
1. Detta var då en kväll/natt när Emma skulle ut. Hyfsat sent får jag denna och känner väl typ att okej bra happi for you, ha en bra kväll, etc.
2. Vaknar upp dagen efter och öppnar denna.
 
1. Sexualkunskapen då. Emma såklart. Hon tyckte det var viktigt att jag fick veta. Alltså den snapkonversationen... Skrattade. Så. Jag. Grät. 
2. Det här är ganska längesen. Fick en ärlig skymt av hur hon skulle ha sett ut alá plasticfantastic i manlig version med ett ganska så "jag-vet-inte-vart-eller-vem-jag-är" - aktigt face. 
 
1. Julafton! Johanna börjar blöda näsblod! Och måste snapa!
2. Icke heller att förglömma den viktiga "allt-är-under-kontroll" - bilden strax efteråt med en blick som säger "what-the-fuck-did-just-happend?".
 
1. Detta var idag. Just a regular thursday.
2. Och så avslutar vi med en klassiker! Johanna på bussen hem en fredagsnatt i oktober. Det blev ett antal snaps under den bussresan. Jag screena varenda en :) För att självklart kunna slänga upp på närmsta sociala medium :) Nejdå, jag frågade faktiskt först. Detta var svaret. 
 
 
 

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig.

Har en del böcker på g som ska till att bli lästa snart. Har snöat in på Sylvia Plath efter att ha sett filmen om henne (den med Gwyneth Paltrow) så var helt enkelt tvungen att låna en av hennes alster. Har dock svårt för poesi på det här sättet. Anser att den typen av skrivande är mer stimulerande för konstnären än själva lektören. 
 
Jag fick ett presentkort på Akademibokhandeln och köpte Camilla Läckbergs jubileumsutgåva. Fyra noveller, en djupgående intervju och en "Skriva deckare"-skola. Intressant, om man nu får säga så här, är att jag faktiskt kan tycka att några av mina grejer är bättre än hennes i detta fall. I julklapp kom även vegetariska kokböcker som ju är väldigt tacksamt att ta emot. 
 
Och sist men inte minst Under det rosa täcket av Nina Björk som jag fick av min mosters man. Har inte hunnit så långt än men ser verkligen fram emot denna läsupplevelse.
 
Av förklarliga själ. 
 
Några veckor innan jul fick jag för mig att köpa en julklapp till mig själv. Så jag tänkte att nu jävlar ska jag vara kulturell och gick och köpte en novell av Karin Boye. Den sög. 
 
 
 

16.04

 
Igår dracks det öl och lyssnades på musik på mitt rum. 
 
 

Monica Z

 
DÖR ni måste se den här. Edda Magnason är briljant. 
 
Dagens planer: Skolan som var medieproduktion och gymnasiearbete. Vaknade tjugo minuter innan jag skulle gå till bussen. Har faktiskt kommit mer o otid än i tid under trean :) Hej mamma :) Sen har jag tittat på Monica Z och skrivit.  
Dagens bok: Läser tre böcker för tillfället. Ja, jag brukar göra så. Då kan man liksom byta när man tröttnar på en viss ton, osv. Men hur som så är böcker Under det rosa täcket (världsbäst) av Nina Björk, Mord och mandeldoft av Camlilla Läckberg och Nu blir det bra av Marie Morin. 
Dagens tidning: Hann ej läsa tidningen imorse pga av ovanstående. 
Dagens kläder: Svarta cigarettbyxor, halvtransparant leoskjorta och de svarta vagabondpjucksen. Mörklila läppstift på det.  Dagens bästa: Att mormor sa att hon kunde betala halva min balklänning som egentligen är för dyr men för fin för att kunna släppa. Kärlek<3
Dagens låt: Sakta vi gå genom stan med Monica Zetterlund. Älskar jazz? Så himla avslappnande. 
Dagens frukost: En apelsin i farten. 
Dagens mysigaste: Att få ligga under mitt täcke och unna mig några timmar till att inte tänka på någonting och titta på film. 
Dagens humör: Idag har jag mått bra. 
Dagens längtan:Hem när jag var i skolan.
Dagens podcast: Har upptäckt Värvet! Älskar! Igår lyssnade jag på Vera Vitali och idag Mats Strandberg.  
 
 

Hur håller du din kamera?

 
 
Är en Peek-a-boo alltså.
 
 

Dom kallar oss artister

 
Idag får Håkan göra min onsdag.
 
 

Pinterest

 
 
 
 
 
 

Vi kan aldrig vara fel

Sacomässan, 29 november 2013

 

   Vi är på Sacomässan med skolan. Den stora salen är full av människor som febrilt söker efter en värdig framtid. Pulsen är hög.

   Jag, Josse och Evelina har kassar från universitet från både norr och söder. Majoriteten av dem kommer vi att slänga i närmsta papperskorg så fort tillfälle ges.

   Evelina vill kolla upp en make up-skola. Vi går fram till deras monter. Fyra tjejer och en kille står som ambassadörer. Killen har plockade ögonbryn, rouge, mascara, läppglans. Han har en smal kropp. Skulle anses som typisk feminin. Vi väljer honom. Vi tycker han är cool.

   Jag och Josse ställer oss i bakgrunden och låter Evelina ställa sina frågor. Killen svarar entusiastiskt. Ja, det är en bra skola och ja, det finns massvis med jobb när man pluggat färdigt. Han är verkligen i sitt esse. Duktig på att prata. Gillar det han gör.

   Plötsligt dyker ett gäng killar upp bakom oss. De är kanske fem stycken. De börjar med att kommentera Evelinas rumpa. Sedan ser de killen. Nästan genast börjar de fnissa och peka. Viskar lite för högt:

”Kolla läpparna.”

”Kolla håret.”

   Sedan kläcker en ur sig:

”Vart fan är ballen?”

   Killen försöker ignorera dem. Vänder sig åter till Evelina och fortsätter att informera om sin skola. De börjar åma sig och frågar vart de ska gå om de också vill bli sminkade. Killen hänvisar lugnt till make up-artisterna en bit längre bort. De suckar och säger att de vill bli sminkade av honom och honom endast.

   Ungefär här kikar jag och Josse över axeln och blänger förbannat på dem. Men de märker inte. De bara skrattar högt och pekar på killen som valt att sminka sig.

   Han blir nervös. Kommer av sig. Skrattar till nervöst. Flackar med blicken mellan Evelina och killarna där bakom. Man ser verkligen hur ont det gör i honom. Hur han förberett sig på att få möta sådant här. Tillslut frågar han försynt:

”Var det något mer du undrade?”

   Vi säger nej och tackar för oss. Sedan fortsätter vi vår gång mellan högskolor och universitet. Kastar nästan genast ur oss hatiska kommentarer mot killarna som stått bakom. Ångrar oss djupt att vi inte bara vänt oss om och sagt: ”MEN DRA ÅT HELVETE ERA JÄVLA ÅSNEARSLEN.”

   Lovar mig själv att hädanefter alltid göra det. Säga ifrån. För sådant här ska fan inte få förekomma.

 

   2013 stod för ett feministiskt uppvaknande för min del. Men för mig har det inte bara handlat om att kritisera och motarbeta den patriarkala strukturen som finns idag. Delvis så gör det de, men som sagt; inte bara.

   För mig handlar det om att kritisera alla typer av normer och stereotyper som finns i vårt samhälle. Att kritisera alla de regler som står inpräntade i allas hjärnor. De regler som måste följas vare sig man vill eller inte. Små pojkar ska ha blåa kläder och leka med bilar och actionhjältar och små flickor ska bära rosa klänningar och leka med dockor och göra pärlhalsband. Tonårskillar ska vara ashårda och skrika BÖG så fort tillfälle uppstår och tonårstjejer ska ha stora bröst, minimal midja och stor röv. Vuxna män ska ha kostym och vara sjukligt framgångsrik. Vuxna kvinnor ska klara allting. Alltid vara glada, aldrig jobbiga. Detta är i stora drag. Det finns miljontals liknande faktum vi måste hålla oss till. Vi får inte klä oss hur vi vill. Inte sitta hur vi vill. Inte vara hur vi vill. Knappt ens känna hur vi vill.

   Killar ska pussa på tjejer. Allt annat är äckligt och konstigt. Invandrare är över lag lite mer kriminella än svenskar som är födda i landet. Det är ett faktum. För att citera Jimmie Åkesson rakt av.  

   Under mina tidigare tonår var jag otroligt mån om att passa in i den här bilden. Ganska så fort märkte jag att jag inte alls stämde överens med den bilden överhuvudtaget. Men jag fortsatte att envisas. Ville ju vara rätt. Jag var 14 år och trodde att jag skulle bli utdömd om jag inte höll mig till den mall som fanns att anpassa sig efter. Alla vet reglerna. Och den stackars sate som inte gör det, han blir snart mycket väl informerad om det.

   Jag gick runt och ansåg mig vara misslyckad nästan dagligen. Varje dag påmindes jag om att jag inte var som jag borde vara. Antingen var det de ena eller det andra.

   Till exempel så sa jag att jag ville bli journalist. Författare kunde man ju inte bli. Det var konstigt.  

   Detta fortsatte i flera år.

   När man går runt med sådana negativa tankar om sig själv så bryts tillslut både självkänsla och självförtroende ner. Det skulle komma en dag då allt bara small till. Jag kastades in i den hittills svartaste perioden av mitt liv. Jag var splitter och spillror av självhat. Ett enda stort misslyckande.

   Därefter insåg jag att detta är ju helt fel. Redan som barn lär vi oss hur vi förväntas vara. Slå upp en leksakskatalog. Se en Disney-film. Titta på de separerade avdelningarna i klädaffären eller gå ut på fucking gatan. Och vi vet vad som händer om vi inte är just på det sätt som vi förväntas vara. För det ser vi varje dag. I skolan. På arbetsplatsen. På stan. Eller på en studentmässa i Stockholm. Vi kan inte gå runt och känna oss misslyckade för att vi inte lever upp till ett ideal som inte går att gestalta. Vi kan inte fortsätta tänka att vi är fel så fort vi gör något som känns helt rätt för oss men helt otänkbart för vår omgivning.

   Vi kan aldrig vara fel.

   Killarna som fnissade och pekade. Som viskade lite för högt. Som fick den ensamma sminkade killen att komma av sig. Tappa bort sig. Som gick på fem mot en. Som alla hade exakt likadana vinterjackor. Som aldrig någonsin skulle våga ställa sig framför tusentals människor i smink och tighta jeans.

 

   Vart fan är ballen?  

 

           


Kategori: Livet

 
HALLIHALLÅ. Söndag. Jobbat hela helgen. Börjar faktiskt gilla mitt jobb ca jättemycket. Mina kollegor (alltid längtat efter att få använda ordet "kollegor") är så jävla råballa att en inte kan göra annat. Börjar komma in i själva arbetet på riktigt också. Det är ju faktiskt mycket mer än att bara koka kaffe och torka bord.
 
I veckan sa jag hejdå till en person. Hon frågade om jag inte var nöjd med tillvaron som den var just nu. Var tvungen att tänka efter. Hur ser min tillvaro ut ens? Jag är 18 år. Går i skolan. Borde lägga mer energi på skolan. Har ett helgjobb på ett café. Arbetar med en riktig roman. Tampas med ordet "duktig". Drömmer. Fikar. Pratar. Har börjat engagera mig i samhällsfrågor på ett sätt som jag inte har gjort tidigare. Skrattar. Är kreativ. Är rädd. Min allra närmsta vän är min spotifylista. Ser bra filmer. Shoppar upp min lön. Har ångest. Riktig ångest. Tjaffsar med föräldrar om hemmasysslor. Planerar inför framtiden. Eller ska man säga drömmer inför framtiden? I min värld är dessa synonymer.
 
Ska vinka hejdå till livet som jag vet det om fyra månader genom att sätta på mig en ful möss och vara full på ett flak. 
 
Om några år, när jag är fattig och vilsen och ung och panikslagen, kommer jag nog att säga att jag var nöjd med min tillvaro. 
 
Men idag? Jag vet inte. Och jag har aldrig menat den meningen så mycket som jag gör nu.
 
Jag vet fan inte. 
 
 

Glad lördag på er

 
 

London | Dag 3

Dag tre och vi gick upp tidigt och köpte frukost på vägen. Det var off to Camden igen.
 
Michis skulle nämligen tatuera sig!!!
 
Hon släppte bomben strax innan vi skulle åka. Stället hade hon kollat upp. Dock så var detta ett svinnervigt moment för samtliga ändå. Speciellt Mickey då. 
 
Det var Halloween så personalen var utklädd till spöken och zombies och diverse annat vilket kändes... annorlunda. En är ju van vid stiffa svenskar. 
 
Det var bara en person som fick följa med upp till själva studion. Eftersom jag hade kamera var det jag som fick den stora äran. 
 
Så skulle det se ut. 
 
Sen sattes det igång. Jag fick hålla handen och försöka distrahera. När samtalsämnena tog slut och Michis höll på att dö paniktittade jag mig runt i rummet och fick syn på en Jesus-staty och utbrsiter TA DET BARA LUGNT MICHIS THE LORD IS WITH YOU. 
 
När det var klart och adrenalinet lagt sig fortsatte shoppingen. Tänker icke nämna hur många slantar som rann iväg under denna resa... Här är vi inne på en av alla 7358956 Urban Outfitters. Man kunde rita på väggen. Vilket vi såklart gjorde. 
 
Jag hittade en fotobok. Photos that changed the world. Ångrar än idag att jag inte köpte den. 
 
Sen hade vi bokat bord på asball restaurang. Detta är nog för övrigt bland de bästa bilder jag tagit tror jag.
 
Som sagt: asball. Och svindyr.  
 
Vi blev inskyfflade i ett übermysigt litet bås.
 
Stället var turkiskt och superhypat. Det var en riktig upplevelse att äta där. 
 
Inte minst på grund av inredningen. När vi skulle besöka toaletterna upptäckte vi väggar klädda av något så att säga erotiska målningar. Sexställning på sexställning på sexställning. Ganska... speciellt.  
 
Maten var dock svingod! Jag tog spenatcrêpes som smakade okej. De andras var däremot heaven. Introducerades även för creme brülee efteråt och herreminjävlagud vad det tillfredsställde smaklökarna.  
 
Jag och Emma. Mätta och glada. 
 
Sen skulle vi till Lyceum Theatre för att se Lejonkungen i musikalform. SOM vi hade längtat efter detta.  
 
Det rådde tyvärr fotoförbud under själva föreställningen som för övrigt var bland det absolut goosebump-framkallande jag någonsin varit med om. 
 
Så för att visa min tillgivna respekt gentemot teatern och produktionen tog jag bara en bild. En vill ju vara en god och lydsam människa :)<3 Emma bröt ihop efter tio minuter och när föreställningen var slut grät hon så mycket att damen i stolen bredvid frågade om hon inte ville ha en näsduk. Rekomenderar er VERKLIGEN att se denna musikal. Jesuschrist vad bra det var.
 
 
 
 

De tittar på oss

Ni vet novellen för Devote. Det sägs att hjärtat dör när man växer upp. Här är den första oredigerade versionen. Det var en dag då jag lyssnat på en sån där låt igen som fick mig att känna en massa saker. Saker som måste få bli svart på vitt. Då blev det så här. Låten var Signs med Bloc Party.

 

De tittar på oss. De vuxna. Bevittnar hur vi lever våra dagar i den så kallade ovissheten och de tror på riktigt, ja på fullaste allvar, att de vet hur det är. Hur det känns att vara oss, de unga. De otyglade och oerfarna. Man kan urskilja en beundran i deras blick, en längtan till att vara likadan. Ett litet leende som avslöjas när ena mungipan glider upp en millimeter högre än den andra. De minns hur det var, det gör de. För de är ärrade för resten av livet på både bra och dåliga sätt och de skulle kunna berätta tusen och åter tusen historier om både det ena och det andra och lära ut vad man ska göra och inte ska göra. För de vet ju, de är ju de erfarna. Samhällets ståndpelare. Det styrande loket. De starka och de ledande. Vi vet att de tittar på oss.

 

På senaste tiden har jag funderat över om de ljuger mer nu för tiden eller om det bara är vi som blivit bättre på att urskilja lögnerna. Eller om de ljugit så länge att det tillslut blivit deras sanning. För de vet inte allting. De vet faktiskt nästan ingenting om oss. För de har glömt bort hur man lyssnar. Vi lever i en annan tid nu. En helt annan tid än deras fluffiga pastellfärgade 80-tal. Vi försöker berätta om det på vårt eget lilla sätt men de vill inte höra på. För de är ju de erfarna och de vet ju ändå alltid bäst.

 

Någon dag skulle jag vilja be dem att hålla käften i några minuter. Luta sig tillbaka. Öppna hjärtat. Svälj stoltheten. Lyssna på riktigt.

 

De suckar, det gör de alltid, och skakar sammanbitet på huvudet. Förstår inte varför. Nej, de förstår verkligen inte varför. De varnar och hindrar och gömmer oss från alkohol vilket gör det hela så förbjudet att vi bara måste konsumera mycket mer än nödvändigt varje gång tillfälle erbjuds. För de har glömt hur fullkomligt underbart det kan vara att bara släppa och skrika och sudda ut de där jävla gränserna för en gångs skull. Sedan dansar vi tills kropparna värker och skriksjunger tills rösterna försvinner och vi hämndhånglar och lyckohånglar och bara allmänt fyllehånglar för vi älskar att hångla och vill hångla så mycket det bara går. Vi tycker att det är en fullkomligt underbar idé att visa tuttarna för E18 halv fyra på morgonen och att sedan gå barfota hem fastän det är januari och ungefär två kilometer till dörren. Vi tycker det är vackert att bryta mot reglerna och vi ser det som vår uppgift eftersom vi fortfarande etikeras som de unga och galna och oerfarna. Vi vill vara så galna som möjligt så ofta som möjligt så länge som möjligt. För vi vet att det är bråttom. Vi vet att det snart är slut.  

 

Vi åker lokaltrafik för att vi är minderåriga och beroende av andra. Varje morgon och varje eftermiddag stoppar vi hörlurarna i öronen, sätter på någon favorit och låtsas att vi är med i en film medan staden med all sin gråhet och allt det som vi redan sätt svischar förbi utanför. En pappa tar kort på sin sovande bebis med en iPhone och i sätet framför sitter en gammal klasskompis från lågstadiet som man inte hejar på. Nej, vi hejar aldrig på varandra. Varför vet vi egentligen inte.

   

Tjejer drömmer om den stora kärleken samtidigt som de suger av en kille inne på toaletten en svettig kväll på krogen i hopp om att han kanske tycker om mig då och killarna gråter i duschen för att de inte ens kan erkänna sig svaga för sig själva. Så tillslut inser man att man står inför valet att fortsätta och låta sig örfilas gång på gång på gång eller så ger man bara upp. Spelar med. Jag är också kall. Också känslolös. Ljuger för sig själv, för sina vänner, för hela världen och krackelerar lite mer för varje gång, en liten bit i taget. För vad gör man inte för lite värdighet.

 

Under vinterhalvåret grötar vi ned oss i cyberrymden och drömmer oss bort i redigerade och arrangerade tumblrbilder, blickar ut över våra IKEA-inredda tonårsrum och frågar oss om livet verkligen inte är mer än så här. Späder på ensamheten och ångesten genom att scrolla i feeden på Instagram, Facebook, och Twitter där alla andra naturligt verkar ha det liv som vi kämpar så hårt med att montera upp. Men i ett fint ögonblick med de närmsta vännerna inser vi att vi inte alls är ensamma utan bara tillhör en generation med ett enormt bekräftelsebehov och en nästintill osläcklig törst efter samhörighet eftersom antal likes och följare varit i fokus ända sedan vi var 11 år. Tack och lov börjar vi lära oss det nu, men så börjar istället de vuxna att tagga och hashtaga och uppdatera och fota allt som finns runt omkring dem och vi bevittnar hur de påbörjar den resa som vi precis är på väg att avsluta.

 

Vi ska prestera i skolan, på jobbet som vi tagit för kvällar och helger, i laget vi spelat i sedan barnsben, på gymmet för att behålla våra biceps, på de sociala medierna för att visa för hela vida världen att vi är någon av värdighet. Tillslut känner man så mycket stress och ångest och panik att man lamslås och blir plötsligt helt oförmögen att känna någonting överhuvudtaget. Sedan lever man i ett vakuum i ett antal månader och undrar vad fan det är för fel liksom alla runt omkring som ser att något inte är som det ska men som inte heller förstår. För ingen kan ju torka de tårar som inte rinner.

 

Om vi vill passa in så kallas vi mainstream och om vi vill sticka ut så är vi freaks. Det finns så många lagar, så många oskrivna regler, som vi förväntas leva efter och anpassa oss till och självklart gör vi också det eftersom allt vi egentligen vill är att känna den där känslan av att höra hemma någonstans.

 

Det sägs att hjärtat dör när man växer upp. Att allt det som brunnit och bultat och ångat sakta slocknar och tillslut inte finns mer. Stryps av ett förnuft och ett samhälle som säger att man inte kan. Det kanske är det de ser när de ler mot oss, lite sådär försiktigt när ena mungipan glider upp en millimeter högre än den andra. Glöden. Gnistan. Den som de också hade en gång i tiden. Kanske ler de inte fullt ut för att de vet att den också kommer att slockna en dag. För plötsligt knackar verkligheten på dörren och där står man, rädd och oerfaren, och förväntas börja bygga det liv som man i arton år gått runt och planerat på. För plötsligt är vi vuxna själva och som över en natt förväntas vi kunna allt det som vuxna kan och först då inser vi att allt det som varit lugnt och tryggt innan egentligen är lika ostabilt och osäkert som oss. Den kan ju vara ganska otrevlig ibland den där verkligheten. Det har man ju fått höra av alla de som blev manglade och sönderslagna, ja fullkomligt misshandlade, när det var deras tur att möta den för första gången. De som aldrig kommer våga drömma igen.

 

Men vi vet ju så väl vart vi vill komma och hur vi vill leva. Ibland är strukturen runt omkring bara en aning oklar. Tågluffa i Europa. Backpacka i Asien. Hoppa på planet och upptäcka världens alla bargator på obestämd tid. Göra allt det som våra föräldrar aldrig gjorde och bli allt det som de inte blev. Fast egentligen vet vi ju. Egentligen vet vi att hur vi än bär oss åt så kommer vi att sluta som dem. För PANG så står han där med stort H och det som tidigare varit så viktigt bleknar bort och allt som spelar roll är att andas in den luft som han andas ut. Så säger han att han vill bo i den hemstad som du lovat dig själv att aldrig fastna i och du svarar att självklart ska vi bo där och så plötsligt börjar magen växa och du inser tillslut, när du håller ditt eget barn i din famn för första gången, vad livet verkligen handlar om. Kanske kan vi nöja oss då. Kanske vet vi mer om livet för att kunna kalla oss lyckliga i den stunden. Men nu är det en mardröm. För vi vill aldrig nöja oss, nej, vi vill inte blekna. Vi vill vara så galna som möjligt så ofta som möjligt så länge som möjligt. Vi vet att för att upptäcka det oupptäckta måste man tro på det omöjliga.

 

Men vi vet att de tittar på oss. Studerar varje rörelse vi gör, varje beslut vi fattar. Jag önskar så att de kunde veta hur det är. Önskar så att de kunde minnas hur det var att vara ung, oerfaren, otyglad. Vi befinner oss i en annan tid nu, en ny tid, och vi är de första som lever i den. Alltså finns det inga recept från deras fluffiga pastellfärgade 80-tal som garanterat kommer att fungera. Vi måste själva upptäcka det som ligger framför och runt omkring oss. Kanske lyckas vi med allt det som de tidigare misslyckats med när det är vår tur att bli samhällets ståndpelare och det ledande loket. Kanske går allt åt helvete. Men inte skulle det sluta så, nej det kan jag aldrig tro. De tittar ju på oss. Vakar över oss. Suckar åt oss fastän vi kan urskilja en beundran i deras blick. Vi vet att det är svårt att förstå när vi försöker förklara för vi talar inte alltid samma språk, men om de någon dag håller käften i några minuter, lutar sig tillbaka, öppnar hjärtat, sväljer stoltheten. Lyssnar på riktigt.

 

Då kanske vi kan börja titta tillbaka.  

 

 


I den finare delen av stan

 
Isabelle har köpt ett nytt kamerahus och behövde experimenter. Då får man liksom finna sig i att stå modell. Vi hann även med en kaffe och konstaterade att ingen tid någonsin räcker till för allt det vi vill säga till varandra. Ganska häftigt ändå. Med tanke på att vi bara var mer eller mindre bekanta för ett halvår sedan.  
 
 

Fröken Frimans Krig

 
Amen ni måste ju bara se det här. SVTplay. Lämnar det så.
 
 

187 ord

Jag har inte skrivit på ett tag nu. Bara rättat. Korrigerat. Skrivit om. Raderat. Skrivit dit.

   Inte spontant.

   Inte det som vill ut.

Jag är liksom tömd på tunga ord och vackra meningsbyggnader. Allt blir enformigt och stifft. Tycker inte om. Tycker inte om alls.  

   För då trycker det liksom på igen. Det där lilla. Det som säger att fan Jonna, du är nog ganska värdelös ändå.

   Jag har avslutat det som jag påbörjade för nästan två och ett halvt år sedan. Det ligger inget och gnager längre. Inget som väntas på att få fortsättas med, kanske någon dag avslutas. Den dagen har redan passerats.

   Min ångest har tagit en ny form.

   Kommer det att duga? Hur ser det ens ut? Jag som blivit blind, hur kommer nya ögon att se på det?

   Ska jag eller ska jag inte skicka in det?

   Kommer jag någonsin att känna mig helt och hållet klar?

   När vet man att det är dags att släppa taget?

   Kanske det läskigaste: hur kommer jag att reagera om folk säger att det faktiskt är bra?

 

Fan. Gå och lägg dig, Fyhr. 

 

 


With guns hidden under our petticoats

 
Ok älskar allt.
 
 

Vagabond

 
Var i Göteborg i mellandagarna för att titta på handboll. Råkade liksom typ svänga förbi Avenyn i farten. Och Arkaden. Och typ Kompassen. Kanske även Nordstan. Råkade även bli lite fattigare och två av bovarna i dramat ser ni ovan. På riktigt de SKÖNASTE skor jag har ägt. Har gått runt i Stockholm hela dagen idag och mina fötter klagar inte ens lite. Gash, vad en sådan investering sitter fint i hjärtat efteråt.
 
    

RSS 2.0