M-day

 
Tre mobilpics (älskar 5s-kvalitén?) från den lilla staden Hallsta. Vi gick en upptäckspromenad på fyra timmar i lördags och fann barnet i oss som fullkomligt jublade över att få röra sig i sådana drömmiga miljöer som ovan. Fullkomligt magiskt. 
 
Men nu är det god dag, måndag!
Jag inledde denna vecka med en filosofilektion och frågan: Vad är meningen med livet?
Jag gick självfallet loss och funderar på att publicera texten här.
Det är ju lite inom sådana element jag brukar briljera som mest.
 
 

Dungarees

 
Nu är det ju lite mer än en vecka sedan jag och Johanna var med i P4 Västmanland för att prata feminism, Blondinbella, etc. och nu har jag typ klurat ut hur ni ska kunna få ta del av det.
 
Gå in HÄR.
Scrolla ned och klicka på P4 Eftermiddag Västmanland
Spola fram två timmar och lyssna på "Hela huset" med Maggio och Håkan (eller spola förbi, går ju även det) så kommer vi strax därefter.
Jävla omständigt. Men, så fick det bli!
 

The D

 
En omgång aprikosscones, ett avsnitt Värvet (Agnes - Lo Åkerlind, så jävla skarp) och så var denna lördag igång. Jag beger mig mot Hallsta för att umgås med ett par dudes och insupa D-vitamin i den allra ljuvligaste form. 
 
Förresten, knäppte en radda bilder på syrran igår när vi var ute på en promenad. Inte för att vara sådan nu, men ser hon inte typ... vuxen ut?
 
 

Spegelsalen

”Nu ska du få gå in i ett besynnerligt rum.” säger rösten när jag står i den mörka korridoren framför den gröna dörren. ”Kom ihåg att du inte under några som helst omständigheter får skada någon av de andra. De är där av en anledning. Alla har en betydande roll. Utan den ene fungerar inte den andre.”

 

Jag nickar kort för mig själv. Sväljer en gång för att lugna min rusande puls. Sedan tar jag ett djupt andetag medan jag långsamt trycker ned det gyllene dörrhandtaget.

 

Luften i rummet är fylld av doften från antika möbler och gamla läderpärmar. Eldstaden är ståtligt inmurad i rummets vänstra vägg och majestätiska fönster tornar upp sig framför mig. Ljuset som strömmar in bländar mig, så det tar ett tag innan jag ser vad som finns där inne.

 

Fem par ögon ser åt mitt håll. Fem flickor vilar sina undrande blickar på min gestalt. Jag stänger dörren försiktigt bakom mig. Sedan står vi bara och ser på varandra. Alla sex.

 

En av flickorna står i den stora fönsterkarmen. En annan sitter i den slitna läderfåtöljen.  En tredje vankar av och an framför rummets enda bokhylla medan hon frenetiskt bitar på sina korta naglar. De övriga två befinner sig utplacerade i rummets hörn. Alla för sig själv, ingen ser åt något annat håll än mitt.

 

Plötsligt tågar en av flickorna fram till mig med raska steg. Hennes blick är svart av hat och hon fräser likt en katt när hon greppar tag om min tröja och trycker upp mig mot väggen. Jag blir så chockad att jag inte gör något motstånd. Panikslaget ser jag in i hennes ögon och känner hur en rysning sprider sig genom hela min kropp. Hennes blick säger att hon hatar mig. Hon hatar mig så grundligt och genomärligt som en människa kan göra.

 

Jag ser mot de andra flickorna som står bakom. De bara bevittnar. Flickan i fönsterkarmen ser inte ens åt vårt håll. Ingen visar minsta antydan till att agera. Plötsligt bryter en av dem i gråt.

 

Först då börjar den hatiska flickan släppa sitt grepp om min tröja. Hennes blick är fortfarande hotfull när hon långsamt backar bak mot sin plats. Jag andas ut och rättar överrumplat till tröjan som hamnat på sned.

 

Långsamt går jag fram till flickan som gråter. Stora tunga tårar rullar längs hennes kinder. Hon ser så liten och ömklig ut att jag bara vill krama om henne och hålla hennes skakande kropp i min famn tills hon slutar hulka. Försiktigt lutar jag hennes huvud mot mitt vänstra nyckelben och hyschar tyst i hennes öra. Jag känner hur hennes kropp lugnar sig. Sakta återtar hon kontrollen.

 

Jag närmar mig den tredje flickan som har något näst intill hysteriskt i blicken där hon vankar kors och tvärs över golvet. Hon mumlar tyst för sig själv medan hennes mörkgröna ögon irrar runt i rummet. Jag vill lugna henne också. Men när jag försöker ta tag om hennes axlar skakar hon genast av mig och återgår till sitt ångestfyllda ojjande. Jag backar ett steg bakåt och konstaterar att hon verkar både förvirrad och orofylld på samma gång.

 

I fönsterkarmen står fortfarande den fjärde flickan och ser ut över landskapet utanför. Hon verkar inte ha noterat något av det som just inträffat i rummet. Hennes ögon är stora av förundran och hon låter fingertopparna dansa mot den smutsiga fönsterrutan. Det är som att hon krafsar. Som att hon vill ut. Hennes läppar verkar inte vilja bestämma sig om de vill le eller inte.

 

Jag vänder mig om mot dörren. Det är dags för mig att gå. Men just innan jag åter ska trycka ned det guldiga handtaget hör jag en lätt harkling. Jag vänder mig om och ser rätt in i den femte och sista flickans ögon. Hon är, till skillnad från de andra, helt neutral i sitt ansiktsuttryck. Vi ser på varandra en lång stund. Sedan, som ur ett plötsligt tomt intet, smyger sig ett lätt leende över hennes smala läppar. Det eskalerar och plötsligt ler hon med alla sina vita tänder och jag kan inte låta bli att bli smittad.

 

När jag stänger dörren bakom mig och åter står i den mörka korridoren försöker jag komma underfund med vilken av flickorna jag gillade allra mest. Men så tänker jag att de är där av en anledning. Alla har en betydande roll. Utan den ene fungerar inte den andre.

 

Jag fingrar försiktigt på den guldiga skylten som är fastskruvad i den gröna dörren.

 

Jag kan fortfarande tyda ”Spegelsalen” när jag kikar över axeln i min marsch mot utgången.

               


27 | 3

 
JA jag har färgat håret och nu är det nästan svart. Inom en vecka ska det även hända fler grejer. 
Alla dessa impulser alltså.
 
Ska sätta mig ned och göra ett TV-spel (JB strikes again) och därefter glida över till filosofi och naturkunskap.
Need food.
 

Sara

 
 
Utbrister numera alltid FÅR JAG RAMA IN när syrran slutfört en teckning.
Så jävla grym är hon.
14 bast liksom.
 
 

Tarandus

 
_Äej_
 
 

San Diego | 1976

 
 
 
Dagens bästa måste ändå ha varit godispåsen för 15 kr som jag hetsåt efter lunchen. Gud, sådant är så nödvändigt ibland. 
 
Jag vet inte om det var dagens lektion i sex och samlevnad eller bara ett "juste, det skulle jag ju dela" som kom upp men jag skulle verkligen vilja tipsa om ett helt fantastiskt blogginlägg som jag kom över för ett par veckor sedan.
 
 
 

01.25

Så började plötsligt ett stillsamt regn smattra mot fönsterrutan bakom rullgardinen. Hon andades ut. Hon skulle kunna somna ikväll också. Sakta sjönk hon ihop mot den mjuka huvudkudden. Lät dropparna vara en visa och en saga på samma gång.Spring

 Sources.
 
Alla bara tjatar om ljusa pasteller och fluffiga material och lätta linnen och jag ba nä.
Ska bli bohem.
 
 

London reblogged

 
London, London.
 
Idag fick jag reda på att jag är nominerad till en filmfestival i Göteborg och är så där lagom jättehappi över det.
 
Fredagskvällen spenderas tillsammans med min syster i hennes rum. En skön spellista i bakgrunden medan våra kreativa ådror löper amok.
 
 
 

Onsdagslistan

jag heter jonna viola fredrika fyhr-andersson
jag är för tillfället svinsjuk, nyvaken och ledig från skolan
jag är bra på att peppa folk. är också bra på att få folk att skratta. tror jag. hoppas jag?
 
 
jag tycker inte om framtidsångest
jag är dålig på att komma i tid. pinsamt jävla dålig.
jag läser två böcker för tillfället. juliabarn och sherlock holmes. megagamla böcker alltså.
jag gillar när jag inser att jargongen mellan mig och mina dudes i skolan är så jäkla familjär. som i förra veckan:
jag: det kliar.
emma: i fiffy?
jag: mm.
 
 
jag sjunger nästan bara för mig själv nu för tiden. ibland ihop med sara och pappa. musikfamilj<3
jag älskar att fångas av en sådan där sjukt jävla hyperbra serie, få vara kreativ och alla mina kåmpizar.
jag är inte speciellt bra på att komma till skott. drar ofta ut på saker och ting.
jag tycker om mina lärare på jb. är en sådan sorg att behöva lämna de om tre månader<3
jag är beroende av jackor och bekräftelse
jag har på mig min sovtröja. en stor grå t-shirt som det står new york på.
 
 
jag dricker o'boy. nästa hela tiden. god damn it, emma.
jag lyssnar på la belle epoque.
jag blir arg på mänskligheten jävligt ofta. 
jag är rädd för att inget av det jag vill med mitt liv ska hända på riktigt.
jag önskar att SD åker ut ur riksdagen. i mean, really.
jag är uppväxt i västerås. en lagom stor, lagom grå, lagom underbar stad.
 
 

Tisdag

 
Jaha, då var det gjort. 
Ska se om jag kan fixa till det så att ni kan få lyssna på det här. Jäkligt roligt att få prata om ett sådant peppämne i ett forum som når ut till så många. Marie som intervjuade oss var megabra. 
 
I övrigt är jag dödsförkyld och nyser stup i kvarten. Antar att det är början på den period av året då jag får slem på stämbanden och blir hes i två veckors tid. Alltid lika fantastiskt.  
 
 
 

P4

 
Imorgon gästar jag och Johanna programpunkten "Veckans gäst" i P4 Västmanland kl 17.00.
Vi kommer prata feminism, Blondinbella och 90-talisters engagemang.
Pepp pepp!
 
 
 

Lovisa Burfitt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lovisa Burfitt är en svensk illustratör som bor i Frankrike. Hon har bland annat illustrerat för H&M om ni känner er bekanta med hennes stil. 
 
Jag. Älskar. Henne. 
 
Skymtarna av 20-tal (as I love), färgexplosionerna, kvinnorna. Ska äga minst ett av hennes verk innan jag dör. Minst ett.
 
 

07.07

 
Och så kom ytterligare en dag då tanken på att gå ur Twitter och Instagram slog så hårt att den nästan blev verklighet.
 
 
 

När ingen ser

Ni vet kvarten efter ett biobesök. När den vita duken blivit svart och publiken långsamt reser sig upp i takt med det dova ljuset från lamporna som långsamt intar biosalongen. Visst är det jävligt lägligt ändå? Att gubben i stolen bredvid äntligen slutar prassla med sin Gott & Blandat-påse precis när eftertexterna börjar rulla. 

 

Ni vet när man återigen kliver ut på gatan. Hur filmens färgfyllda rike sakta byts ut genom varje steg man tar mot den ordinära vardag man så väl känner till. Människorna runt omkring är så inne i sina mönster. Sociala koder, överallt. Samhället har oss alla i ett grepp, eller hur? På ett eller annat sätt. Priset för att vara utstickande är ensamhet. Ensamhet och utstötthet.

 

Luften känns klarare. Synen är skarpare. Ljuden från skorna som träffar asfalten klapprar om möjligt ännu mer nu än innan. Andhämtningen är tyngre, åtminstone föreställer man sig det, och regnet faller poetiskt från den mörka himlen och lämnar blanka pölar här och var som i sin tur reflekterar det orangea ljuset från gatlyktorna. Man kikar över axel, just så som huvudkaraktären i filmen gjorde strax innan antagonisten gjorde entré, och ser allt ur en helt annan vinkel. Man inser att allting kan vara annorlunda. Man frågar sig själv varför det inte är det. För en sekund vänder man ansiktet mot himlen. Låter det lätta regnet träffa ens ansikte.

 

Inget avvikande. Inget som skulle väcka uppmärksamhet. För vi lever i den verkliga världen. Här är vi aldrig avvikande. Ändå är det så tydligt att det är just det vi vill.

 

När ingen ser, hur dansar vi då?

 

När ingen hör, hur sjunger vi då?

 

Vilka är vi, när vi tror att ingen ser?

 

 

 

Och varför skiljer sig den personen så mycket från den vi väljer att visa?

 

 


Alla för alla, en för en

 
De säger att det ska bli -15 grader i helgen och jag vill bara dö.
Solglasögon for the win. Lätta kappor for the win.
Solsken for the fucking win. 
 
 

Free People

 
 
 
 
 
 
Free People är ett märke vars kläder jag suktat efter sedan 14 års ålder. För några veckor sedan hittade jag tillbaka till deras webbshop efter några års paus. Free Peoples stil och bohemkänsla hör till det mest fantastiska och inspirerande jag vet i stilväg.
 
Ikväll har jag hängt en del på deras YouTube-kanal och tittat på ett gäng kortfilmer som ingått i diverse kampanjer. Som att kliva in i en levande Tumblr-värld. Makalöst vackert foto och miljöerna är bara rent magnifika. Och historierna, historierna ska vi inte ens tala om. Roshambo är min favorit.
 
 

Mickey

 
Det var lördag, det var soligt och vi bestämde oss för att skapa. 
 
 

Stereotyp

 
 
Jag har gjort en dokumentärfilm som heter Stereotyp. Anledningen var en filmfestival och en skoluppgift. Den handlar om det negativa i könsstereotyper. Enjoy eller nått.  
 
 

Internationella kvinnodagen

 
GIRLS idag är det vår dag.  
Är väl ba att fortsätta. Snart är vi där.
Puss.
 
 
 

Erin

 
 
Är så galet sugen på att tatuera mig nu alltså. Inte minskar suget heller när man hänger runt på Pinterest och kommer över Erin Wassons bläckfyllda armar. Typ det finaste någonsin?
 
Tänker en triangel, expecto patronum, pilkonstruktionen ovan och sen typ creo, nolite timere eller foecunditas men vågar ju fan inte. Alla har högst personliga bakomliggande historier såklart.  
 
 
 

Frukost Deluxe

 
Sitter mitt i arbetet med mitt och Emmas gymnasiearbete - en frukostbok anpassad för tidsoptimister (jag), träningsnarkomaner, brunchfantaster, livsnjutare och frukostskippare. Fruktansvärt mysigt att sitta och pilla i InDesign på det här sättet. Tror minsann att det är den allra bästa sortens terapi.
 
 

W-afternoon

 
// ph: jennie
 
Har noll läxor att göra och ska strax ta tag i den där 228 A4-långa romanen för en sista genomgång innan jag typ tror att jag ska skicka in den. Har kommit till det stadiet då jag läser hela skiten högt för mig själv nu. Ja, precis så löjligt som det låter känns det också. Men (tips till alla er skribenter out there) det gör enorm skillnad för språket att uttala saker och ting högt. Just do it. Funkar skitbra.
 
Annars börjar jag bli rätt trött på det hela. Är inne på tredje läsomgången nu. Heja heja.
   
 

SV | TR

 
 
 
Som den bloggmänniska man är och har varit under de senaste fem åren är en mycket förtjust i att ha en klass fylld av fotomänniskor som inte bara är ytterst eminenta som personer utan också fantastiska på det de gör. Ett exempel på detta är Jennie. Hon är så jävla grym. Tycker om det faktum att bara dra iväg till en bra miljö efter skolan och smacka av en rad bilder där en faktiskt blir nöjd med resultatet. Händer väldigt sällan. Jennie är en av få som klarar det. Självklart har hon en blogg. Den hittar ni här
 
Men så till det som skulle sägas! Jag syndade igår. Ännu en jacka. Men den var så fin och jag behövde en tunn svart vårjacka med knytband och fint fall där fram. Faktiskt så gjorde jag det.  
 
 
 

Avicii

 
Nej, Avicii var inte särskilt bra. Men sällskapet, maten, drinkarna och lightshowen var fantastisk. 
 
 
 

RSS 2.0