Kan vi tala om detta


Onsdagslistan.

Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut?
Japp, rest utan föräldrar. Skippat Gotlandssemestern. Fotat ett företagsjobb. Lite sånt.
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja, faktiskt! Mickis och Martin fick Ruth.
Vilka länder besökte du?
Grekland och Storbritannien.
Är det något du saknar år 2013 som du vill ha år 2014?
Snö i december. För fan.
Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?
7 juli. Min 18-årsdag. Middag. Lekar. Kalla cider. Närmast tjejgängen. Euforisk cykeltur till stan. Krogendebut. Cykeltur till brygga i gryningen. Nakenbad.
Vad var din största framgång 2013?
Skriveriet har ju gått väldigt bra det här året. Har fått ganska mycket publicitet.
Är det någonting du ångrar?
Ja, att jag drog igång med körkortstagandet och köpte körlektioner. Gjorde det mest för att alla runt omkring tjatade och tryckte på och sa att det var viktigt och skönt att få det avklarat. Jag var ju inte alls motiverad eller kände något behov överhuvudtaget. Därför sa jag slutligen till min körlärare, efter typ tre lektioner, att jag ville pausa eftersom det fanns annat som var viktigare. Han förstod helt och hållet och sa att det var bra att jag visste vad jag ville. Mamma och mormor fick däremot dåndimpen.
Bästa köpet?
Resorna, helt klart. Men om vi ska tänka materiellt så är det fan Lilla Ben (polaroidkamerna).
Vad spenderade du mest pengar på?
In och med London så blev det nog kläder tätt följt av mat och fika.
Gjorde någonting dig riktigt glad?
JA. Alla fina ord om mina texter. Den bekräftelsen är både underbar och jättesmutsig på samma gång.
Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2013?
Lykke Li - I Follow Rivers (London), Sugarplum Fairy - Sweet Jackie (Kristian Gidlund), Macklemore - Can't Hold Us (Rhodos) och Håkan Hellström - Det Kommer Aldrig Vara Över För Mig (våras när jag praktiserade på Västerås Tidning samt när första Devotekrönikan publicerades).
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
G-L-A-D-A-R-E.
Vad önskar du att du hade gjort mer?
Lagat mer god veggiemat istället för nödlösningar.
Favoritprogram på TV?
Homeland, Fröken Frimans Krig, Skavlan. Tittar inte så mycket på TV?
Bästa boken du läste i år?
Läste Dan Brown i sommras och han är skicklig men lite för avancerad för min smak. Har verkligen kämpat med sista delen i Torka aldrig tårar men det har gått sådär. Det har varit jättesvårt att sätta sig ned och läsa när man har ett manus som ligge roch väntar i datorn på att bli klart. Det går nästan inte att kunna läsa med ro när man bara vill göra själv.
Största musikaliska upptäckten?
The 1975, The Royal Concept, Lykke Li (mer på riktigt nu) och sen har jag kommit fram till att jag älskar jazz.
Något du önskade dig och fick?
Jag fick en Mon Ami-mugg av Michis på min födelsedag <333
Högsta önskan just nu?
Ett mejl i inkorgen eller ett telefonsamtal som säger att mitt manus ska publiceras. Har dock inte skickat in det än. Men snart.
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Massor, såklart. Men 2013 känns som ett litet uppstartningsår. Jag tar skolan med allvar men satsar mer på det som jag verkligen vill göra. Läskig men det känns bara så himla rätt. Historierna som ploppar upp i huvudet måset berättas nu så då gör jag det nu. Det är ju liksom typ det bästa och roligaste och mest fantastiska jag vet. Har ett scenario i mitt huvud som säger att om jag skiter i skrivardrömmen och går all in i skolan och går ut med toppbetyg så kommerjag hamna på ett kontor och undra vad som hade hänt om jag låtit passionen och kreativiteten flöda. Så får det ju inte bli.
Vad fick dig att må bra?
Sibs, sibs, sibs.
Nu: Filmkunskap och filmgenreuppgift. Sen ska jag göra ett bokomslag till Medisproduktionen. GISSA VILKEN BOK.
ALLTSÅ DETTA
Lykke Li





Snapchat








Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig.




16.04





Monica Z



Dagens bok: Läser tre böcker för tillfället. Ja, jag brukar göra så. Då kan man liksom byta när man tröttnar på en viss ton, osv. Men hur som så är böcker Under det rosa täcket (världsbäst) av Nina Björk, Mord och mandeldoft av Camlilla Läckberg och Nu blir det bra av Marie Morin.
Dagens kläder: Svarta cigarettbyxor, halvtransparant leoskjorta och de svarta vagabondpjucksen. Mörklila läppstift på det. Dagens bästa: Att mormor sa att hon kunde betala halva min balklänning som egentligen är för dyr men för fin för att kunna släppa. Kärlek<3
Dagens frukost: En apelsin i farten.
Dagens mysigaste: Att få ligga under mitt täcke och unna mig några timmar till att inte tänka på någonting och titta på film.
Dagens humör: Idag har jag mått bra.
Dagens längtan:Hem när jag var i skolan.
Hur håller du din kamera?

Dom kallar oss artister




Vi kan aldrig vara fel
Sacomässan, 29 november 2013
Vi är på Sacomässan med skolan. Den stora salen är full av människor som febrilt söker efter en värdig framtid. Pulsen är hög.
Jag, Josse och Evelina har kassar från universitet från både norr och söder. Majoriteten av dem kommer vi att slänga i närmsta papperskorg så fort tillfälle ges.
Evelina vill kolla upp en make up-skola. Vi går fram till deras monter. Fyra tjejer och en kille står som ambassadörer. Killen har plockade ögonbryn, rouge, mascara, läppglans. Han har en smal kropp. Skulle anses som typisk feminin. Vi väljer honom. Vi tycker han är cool.
Jag och Josse ställer oss i bakgrunden och låter Evelina ställa sina frågor. Killen svarar entusiastiskt. Ja, det är en bra skola och ja, det finns massvis med jobb när man pluggat färdigt. Han är verkligen i sitt esse. Duktig på att prata. Gillar det han gör.
Plötsligt dyker ett gäng killar upp bakom oss. De är kanske fem stycken. De börjar med att kommentera Evelinas rumpa. Sedan ser de killen. Nästan genast börjar de fnissa och peka. Viskar lite för högt:
”Kolla läpparna.”
”Kolla håret.”
Sedan kläcker en ur sig:
”Vart fan är ballen?”
Killen försöker ignorera dem. Vänder sig åter till Evelina och fortsätter att informera om sin skola. De börjar åma sig och frågar vart de ska gå om de också vill bli sminkade. Killen hänvisar lugnt till make up-artisterna en bit längre bort. De suckar och säger att de vill bli sminkade av honom och honom endast.
Ungefär här kikar jag och Josse över axeln och blänger förbannat på dem. Men de märker inte. De bara skrattar högt och pekar på killen som valt att sminka sig.
Han blir nervös. Kommer av sig. Skrattar till nervöst. Flackar med blicken mellan Evelina och killarna där bakom. Man ser verkligen hur ont det gör i honom. Hur han förberett sig på att få möta sådant här. Tillslut frågar han försynt:
”Var det något mer du undrade?”
Vi säger nej och tackar för oss. Sedan fortsätter vi vår gång mellan högskolor och universitet. Kastar nästan genast ur oss hatiska kommentarer mot killarna som stått bakom. Ångrar oss djupt att vi inte bara vänt oss om och sagt: ”MEN DRA ÅT HELVETE ERA JÄVLA ÅSNEARSLEN.”
Lovar mig själv att hädanefter alltid göra det. Säga ifrån. För sådant här ska fan inte få förekomma.
2013 stod för ett feministiskt uppvaknande för min del. Men för mig har det inte bara handlat om att kritisera och motarbeta den patriarkala strukturen som finns idag. Delvis så gör det de, men som sagt; inte bara.
För mig handlar det om att kritisera alla typer av normer och stereotyper som finns i vårt samhälle. Att kritisera alla de regler som står inpräntade i allas hjärnor. De regler som måste följas vare sig man vill eller inte. Små pojkar ska ha blåa kläder och leka med bilar och actionhjältar och små flickor ska bära rosa klänningar och leka med dockor och göra pärlhalsband. Tonårskillar ska vara ashårda och skrika BÖG så fort tillfälle uppstår och tonårstjejer ska ha stora bröst, minimal midja och stor röv. Vuxna män ska ha kostym och vara sjukligt framgångsrik. Vuxna kvinnor ska klara allting. Alltid vara glada, aldrig jobbiga. Detta är i stora drag. Det finns miljontals liknande faktum vi måste hålla oss till. Vi får inte klä oss hur vi vill. Inte sitta hur vi vill. Inte vara hur vi vill. Knappt ens känna hur vi vill.
Killar ska pussa på tjejer. Allt annat är äckligt och konstigt. Invandrare är över lag lite mer kriminella än svenskar som är födda i landet. Det är ett faktum. För att citera Jimmie Åkesson rakt av.
Under mina tidigare tonår var jag otroligt mån om att passa in i den här bilden. Ganska så fort märkte jag att jag inte alls stämde överens med den bilden överhuvudtaget. Men jag fortsatte att envisas. Ville ju vara rätt. Jag var 14 år och trodde att jag skulle bli utdömd om jag inte höll mig till den mall som fanns att anpassa sig efter. Alla vet reglerna. Och den stackars sate som inte gör det, han blir snart mycket väl informerad om det.
Jag gick runt och ansåg mig vara misslyckad nästan dagligen. Varje dag påmindes jag om att jag inte var som jag borde vara. Antingen var det de ena eller det andra.
Till exempel så sa jag att jag ville bli journalist. Författare kunde man ju inte bli. Det var konstigt.
Detta fortsatte i flera år.
När man går runt med sådana negativa tankar om sig själv så bryts tillslut både självkänsla och självförtroende ner. Det skulle komma en dag då allt bara small till. Jag kastades in i den hittills svartaste perioden av mitt liv. Jag var splitter och spillror av självhat. Ett enda stort misslyckande.
Därefter insåg jag att detta är ju helt fel. Redan som barn lär vi oss hur vi förväntas vara. Slå upp en leksakskatalog. Se en Disney-film. Titta på de separerade avdelningarna i klädaffären eller gå ut på fucking gatan. Och vi vet vad som händer om vi inte är just på det sätt som vi förväntas vara. För det ser vi varje dag. I skolan. På arbetsplatsen. På stan. Eller på en studentmässa i Stockholm. Vi kan inte gå runt och känna oss misslyckade för att vi inte lever upp till ett ideal som inte går att gestalta. Vi kan inte fortsätta tänka att vi är fel så fort vi gör något som känns helt rätt för oss men helt otänkbart för vår omgivning.
Vi kan aldrig vara fel.
Killarna som fnissade och pekade. Som viskade lite för högt. Som fick den ensamma sminkade killen att komma av sig. Tappa bort sig. Som gick på fem mot en. Som alla hade exakt likadana vinterjackor. Som aldrig någonsin skulle våga ställa sig framför tusentals människor i smink och tighta jeans.
Vart fan är ballen?
Kategori: Livet

Glad lördag på er
London | Dag 3



















De tittar på oss
Ni vet novellen för Devote. Det sägs att hjärtat dör när man växer upp. Här är den första oredigerade versionen. Det var en dag då jag lyssnat på en sån där låt igen som fick mig att känna en massa saker. Saker som måste få bli svart på vitt. Då blev det så här. Låten var Signs med Bloc Party.
De tittar på oss. De vuxna. Bevittnar hur vi lever våra dagar i den så kallade ovissheten och de tror på riktigt, ja på fullaste allvar, att de vet hur det är. Hur det känns att vara oss, de unga. De otyglade och oerfarna. Man kan urskilja en beundran i deras blick, en längtan till att vara likadan. Ett litet leende som avslöjas när ena mungipan glider upp en millimeter högre än den andra. De minns hur det var, det gör de. För de är ärrade för resten av livet på både bra och dåliga sätt och de skulle kunna berätta tusen och åter tusen historier om både det ena och det andra och lära ut vad man ska göra och inte ska göra. För de vet ju, de är ju de erfarna. Samhällets ståndpelare. Det styrande loket. De starka och de ledande. Vi vet att de tittar på oss.
På senaste tiden har jag funderat över om de ljuger mer nu för tiden eller om det bara är vi som blivit bättre på att urskilja lögnerna. Eller om de ljugit så länge att det tillslut blivit deras sanning. För de vet inte allting. De vet faktiskt nästan ingenting om oss. För de har glömt bort hur man lyssnar. Vi lever i en annan tid nu. En helt annan tid än deras fluffiga pastellfärgade 80-tal. Vi försöker berätta om det på vårt eget lilla sätt men de vill inte höra på. För de är ju de erfarna och de vet ju ändå alltid bäst.
Någon dag skulle jag vilja be dem att hålla käften i några minuter. Luta sig tillbaka. Öppna hjärtat. Svälj stoltheten. Lyssna på riktigt.
De suckar, det gör de alltid, och skakar sammanbitet på huvudet. Förstår inte varför. Nej, de förstår verkligen inte varför. De varnar och hindrar och gömmer oss från alkohol vilket gör det hela så förbjudet att vi bara måste konsumera mycket mer än nödvändigt varje gång tillfälle erbjuds. För de har glömt hur fullkomligt underbart det kan vara att bara släppa och skrika och sudda ut de där jävla gränserna för en gångs skull. Sedan dansar vi tills kropparna värker och skriksjunger tills rösterna försvinner och vi hämndhånglar och lyckohånglar och bara allmänt fyllehånglar för vi älskar att hångla och vill hångla så mycket det bara går. Vi tycker att det är en fullkomligt underbar idé att visa tuttarna för E18 halv fyra på morgonen och att sedan gå barfota hem fastän det är januari och ungefär två kilometer till dörren. Vi tycker det är vackert att bryta mot reglerna och vi ser det som vår uppgift eftersom vi fortfarande etikeras som de unga och galna och oerfarna. Vi vill vara så galna som möjligt så ofta som möjligt så länge som möjligt. För vi vet att det är bråttom. Vi vet att det snart är slut.
Vi åker lokaltrafik för att vi är minderåriga och beroende av andra. Varje morgon och varje eftermiddag stoppar vi hörlurarna i öronen, sätter på någon favorit och låtsas att vi är med i en film medan staden med all sin gråhet och allt det som vi redan sätt svischar förbi utanför. En pappa tar kort på sin sovande bebis med en iPhone och i sätet framför sitter en gammal klasskompis från lågstadiet som man inte hejar på. Nej, vi hejar aldrig på varandra. Varför vet vi egentligen inte.
Tjejer drömmer om den stora kärleken samtidigt som de suger av en kille inne på toaletten en svettig kväll på krogen i hopp om att han kanske tycker om mig då och killarna gråter i duschen för att de inte ens kan erkänna sig svaga för sig själva. Så tillslut inser man att man står inför valet att fortsätta och låta sig örfilas gång på gång på gång eller så ger man bara upp. Spelar med. Jag är också kall. Också känslolös. Ljuger för sig själv, för sina vänner, för hela världen och krackelerar lite mer för varje gång, en liten bit i taget. För vad gör man inte för lite värdighet.
Under vinterhalvåret grötar vi ned oss i cyberrymden och drömmer oss bort i redigerade och arrangerade tumblrbilder, blickar ut över våra IKEA-inredda tonårsrum och frågar oss om livet verkligen inte är mer än så här. Späder på ensamheten och ångesten genom att scrolla i feeden på Instagram, Facebook, och Twitter där alla andra naturligt verkar ha det liv som vi kämpar så hårt med att montera upp. Men i ett fint ögonblick med de närmsta vännerna inser vi att vi inte alls är ensamma utan bara tillhör en generation med ett enormt bekräftelsebehov och en nästintill osläcklig törst efter samhörighet eftersom antal likes och följare varit i fokus ända sedan vi var 11 år. Tack och lov börjar vi lära oss det nu, men så börjar istället de vuxna att tagga och hashtaga och uppdatera och fota allt som finns runt omkring dem och vi bevittnar hur de påbörjar den resa som vi precis är på väg att avsluta.
Vi ska prestera i skolan, på jobbet som vi tagit för kvällar och helger, i laget vi spelat i sedan barnsben, på gymmet för att behålla våra biceps, på de sociala medierna för att visa för hela vida världen att vi är någon av värdighet. Tillslut känner man så mycket stress och ångest och panik att man lamslås och blir plötsligt helt oförmögen att känna någonting överhuvudtaget. Sedan lever man i ett vakuum i ett antal månader och undrar vad fan det är för fel liksom alla runt omkring som ser att något inte är som det ska men som inte heller förstår. För ingen kan ju torka de tårar som inte rinner.
Om vi vill passa in så kallas vi mainstream och om vi vill sticka ut så är vi freaks. Det finns så många lagar, så många oskrivna regler, som vi förväntas leva efter och anpassa oss till och självklart gör vi också det eftersom allt vi egentligen vill är att känna den där känslan av att höra hemma någonstans.
Det sägs att hjärtat dör när man växer upp. Att allt det som brunnit och bultat och ångat sakta slocknar och tillslut inte finns mer. Stryps av ett förnuft och ett samhälle som säger att man inte kan. Det kanske är det de ser när de ler mot oss, lite sådär försiktigt när ena mungipan glider upp en millimeter högre än den andra. Glöden. Gnistan. Den som de också hade en gång i tiden. Kanske ler de inte fullt ut för att de vet att den också kommer att slockna en dag. För plötsligt knackar verkligheten på dörren och där står man, rädd och oerfaren, och förväntas börja bygga det liv som man i arton år gått runt och planerat på. För plötsligt är vi vuxna själva och som över en natt förväntas vi kunna allt det som vuxna kan och först då inser vi att allt det som varit lugnt och tryggt innan egentligen är lika ostabilt och osäkert som oss. Den kan ju vara ganska otrevlig ibland den där verkligheten. Det har man ju fått höra av alla de som blev manglade och sönderslagna, ja fullkomligt misshandlade, när det var deras tur att möta den för första gången. De som aldrig kommer våga drömma igen.
Men vi vet ju så väl vart vi vill komma och hur vi vill leva. Ibland är strukturen runt omkring bara en aning oklar. Tågluffa i Europa. Backpacka i Asien. Hoppa på planet och upptäcka världens alla bargator på obestämd tid. Göra allt det som våra föräldrar aldrig gjorde och bli allt det som de inte blev. Fast egentligen vet vi ju. Egentligen vet vi att hur vi än bär oss åt så kommer vi att sluta som dem. För PANG så står han där med stort H och det som tidigare varit så viktigt bleknar bort och allt som spelar roll är att andas in den luft som han andas ut. Så säger han att han vill bo i den hemstad som du lovat dig själv att aldrig fastna i och du svarar att självklart ska vi bo där och så plötsligt börjar magen växa och du inser tillslut, när du håller ditt eget barn i din famn för första gången, vad livet verkligen handlar om. Kanske kan vi nöja oss då. Kanske vet vi mer om livet för att kunna kalla oss lyckliga i den stunden. Men nu är det en mardröm. För vi vill aldrig nöja oss, nej, vi vill inte blekna. Vi vill vara så galna som möjligt så ofta som möjligt så länge som möjligt. Vi vet att för att upptäcka det oupptäckta måste man tro på det omöjliga.
Men vi vet att de tittar på oss. Studerar varje rörelse vi gör, varje beslut vi fattar. Jag önskar så att de kunde veta hur det är. Önskar så att de kunde minnas hur det var att vara ung, oerfaren, otyglad. Vi befinner oss i en annan tid nu, en ny tid, och vi är de första som lever i den. Alltså finns det inga recept från deras fluffiga pastellfärgade 80-tal som garanterat kommer att fungera. Vi måste själva upptäcka det som ligger framför och runt omkring oss. Kanske lyckas vi med allt det som de tidigare misslyckats med när det är vår tur att bli samhällets ståndpelare och det ledande loket. Kanske går allt åt helvete. Men inte skulle det sluta så, nej det kan jag aldrig tro. De tittar ju på oss. Vakar över oss. Suckar åt oss fastän vi kan urskilja en beundran i deras blick. Vi vet att det är svårt att förstå när vi försöker förklara för vi talar inte alltid samma språk, men om de någon dag håller käften i några minuter, lutar sig tillbaka, öppnar hjärtat, sväljer stoltheten. Lyssnar på riktigt.
Då kanske vi kan börja titta tillbaka.
I den finare delen av stan




Fröken Frimans Krig





187 ord
Jag har inte skrivit på ett tag nu. Bara rättat. Korrigerat. Skrivit om. Raderat. Skrivit dit.
Inte spontant.
Inte det som vill ut.
Jag är liksom tömd på tunga ord och vackra meningsbyggnader. Allt blir enformigt och stifft. Tycker inte om. Tycker inte om alls.
För då trycker det liksom på igen. Det där lilla. Det som säger att fan Jonna, du är nog ganska värdelös ändå.
Jag har avslutat det som jag påbörjade för nästan två och ett halvt år sedan. Det ligger inget och gnager längre. Inget som väntas på att få fortsättas med, kanske någon dag avslutas. Den dagen har redan passerats.
Min ångest har tagit en ny form.
Kommer det att duga? Hur ser det ens ut? Jag som blivit blind, hur kommer nya ögon att se på det?
Ska jag eller ska jag inte skicka in det?
Kommer jag någonsin att känna mig helt och hållet klar?
När vet man att det är dags att släppa taget?
Kanske det läskigaste: hur kommer jag att reagera om folk säger att det faktiskt är bra?
Fan. Gå och lägg dig, Fyhr.
With guns hidden under our petticoats
Vagabond
