valborg

 
//Från sportlovet när Fanny och jag bestämde oss för att promenera ner till hamnen för en lunch på Kajen// Min skola vet hur man ska jobba// Min före detta tränare Stephanie var hemma på Sverigebesök och kom över på en fika. Hennes Boston Terrier var överlycklig// I fredags besökte vi glassbaren efter skolan och slog till på tre kulor av maximal njutning. Citron, hasselnöt och kokos fick inviga våren i år.

För övrigt skulle jag vilja önska er en trevlig Valborg oavsett hur nu bestämmer er för att fira den! Skippa stressen över festandet bara för att du borde. Gör det du känner för! Själv ska jag på finmiddag med min familj till våra vänner. Man får se det som en ovanligt festlig tisdag helt enkelt. Puss!
 

the big bang

 
Blev spontanbjuden på grillmiddag igår. Kortfattat: skvaller, dans i köket, matlagning, sinnessjukt bra musik, framtidsprat, tända ljus, en gudomlig haloumisallad, sommarplanering, De vises sten.
 
Önskar att alla mina lördagar kunde se ut som denna. 
 

prickigt


Fredag firas med det nya hårbandet som köptes i veckan på (hör och häpna) H&M's barnavdelning. Älskar det! Ikväll sällskapar jag med mamma, en liter jordgubbar och mitt extremt älskvärda syntettäcke. 
 
Förresten, från och med imorgon kan ni hitta mig utanför Maxi Hälla vid jordgubbståndet. Jag börjar nämligen jobba igen!
  

i spegelbilden möttes de som främlingar

 

Det är en krispigt frostig morgon. Bussen är två minuter sen och människorna runt omkring mig huttrar otåligt. Själv orkar jag inte riktigt bry mig. Den kommer när den kommer. Att hetsa upp sig för lokaltrafik känns väldigt onödigt. Bättre att utgå från att bussarna alltid kommer minst fem minuter försent. Då kan man bara bli positivt överaskad.

 

När den väl kommer är den redan halvfull.  Vi bildar en kö och tar oss sakta men säkert ombord. Automatiskt spanar jag efter två tomma säten för att kunna ha min väska bredvid även fast jag vet att jag ändå kommer att få ha den i knät efter ungefär tredje busshållsplatsen. När jag slår mig ned sätter jag upp ena foten på det lilla elementet som sprutar varm luft längs med väggen och pluggar genast in hörlurarna. Jag trivs egentligen väldigt bra på de här bussresorna om mornarna. Det blir som lite egen-tid där det finns plats för att tänka. Just den här dagen är det Lucy Rose som får vara bakgrundsmusik till landskapet som svischar förbi utanför. Liksom många av de andra mornarna också.

 

Jag lutar min panna mot den svala smutsiga rutan och sluter ögonen för en sekund. Lite sömngrus finns fortfarande kvar i ögonvrån och en gäsp infinner sig. När jag öppnar ögonen ser jag att ännu fler personer stigit på bussen och att några utav dem behöver stå upp i den ostadiga dragspelsdelen. I fönsterrutan ser jag spegelbilden av en gammal dam med en vit kappa och en liten hund samt en pojke som sitter på en utav de bak- och framvända sätena. Han har sandfärgat rufsigt hår och sitter djupt försjunken i sin mobiltelefon. Innan jag hinner reagera vänder pojken i glasrutan upp ansiktet och stirrar plötsligt tillbaka på mig.

Snabbt vänder jag bort blicken.

Men nästa gång jag vågar mig på en blick finns hans redan där. Jag är tvungen att kisa en aning för att se om det verkligen är mig han tittar på. Saker och ting blir ju lite diffusa i en smutsig fönsterruta en tidig morgon i mars. Långsamt vänder jag bort ansiktet och betraktar honom där han sitter rakt framför mig med blicken vänd mot fönstret. Jag tittar tillbaka i spegelbilden. Upprepar proceduren. Ler försiktigt och känner ett lätt sting i magen när jag inser att han ler tillbaka. Jag drar ytterligare på munnen och ser hur han brister i ett ljudlöst skratt där han blottar alla sina kritvita tänder. Så gör han plötsligt en grimas som är så ful att jag nästan blir rädd. Sen så ler han så där brett igen så att hela ansiktet lyser. Jag tittar mig omkring men folk verkar inte ha reagerat avsevärt.  Han nickar med huvudet som att det är min tur. Jag skakar lite för häftigt på huvudet så att damen bredvid tittar konstigt men han insisterar så ivrigt att jag är tvungen att ge med mig. Försiktigt tittar jag mig återigen omkring och stirrar sedan vindögt in i fönsterrutan samtidigt som jag ber till Gud att ingen annan ser. Till min förvåning hör jag ett högt skratt som kluckar glatt rakt framför mig. Jag lägger ena pekfingret diskret för munnen men kan ändå inte låta bli att le. Egentligen är vi ju bara två helt främmande personer som tittar ut genom en fönsterruta.

 

”Kvarngatan.” säger den automatiska kvinnorösten medan hållsplatsens namn lyser i limegrönt ovanför pojkens huvud.

Han lyfter frågande på ögonbrynen åt mig. Jag skakar på huvudet och mimar att nästa, vid nästa ska jag av. Jag trycker in den röda knappen följt av ett pling och säger till min granne att ursäkta, men jag ska av här. I ögonvrån ser jag hur han gör likadant men innan han hinner komma fram till mig ställer sig en stor kraftig man emellan oss. Bussen saktar in och dörrarna öppnas i ett öronbedövande pys. Jag kliver av men stannar några meter längre fram. Direkt kan jag skymta det sandrufsiga håret bland alla de andra hjässorna som skulle av vid samma hållplats. När han kommer fram till mig räcker han artigt fram ena handen.

”Hej, Samuel heter jag."

 

Sen så följer han mig hela vägen till skolans port.          

 


för tillvaron har visst förändrats

 
Ett stycke mellanmål och ett stycke osande färskt nummer av Elle.
 
Lyssnar på den här mest hela tiden just nu och kan. inte. sluta. tänka. på. sommaren. Det förvånar mig tillvisso. Var helt övertygad om att det ljusare halvåret förevigt skulle vara befläckat med avsky på grund utav helvetet som trängde sig på förra året. Likaså våren, som jag var så himla rädd för innan den kom. Rädd för att falla tillbaka.  Därför är jag så lättad över att det äntligen, äntligen spritter i hjärtat igen när jag tänker på doften av grillat och sandkorn mellan tårna. För nu vet jag att jag inte kan misslyckas. Att jag aldrig kan misslyckas.
 
Puss på dig, livet.
 
 

Bananpinnar

 
Tänkte tipsa om ett litet vardagssnack som jag äter upp mig på för tillfället. Jag vet inte vad det heter egentligen (hittade en bild på pinterest och utgick från den) men det är himla enkelt, nyttigt och nästan löjligt gott. Du gör så här!
 
Du behöver (2 st) :
1 banan
Turkisk/Grekisk yoghurt
Hackade nötter (jag tog hasselnötter)
Kanel
Honung
 
Dela bananen på mitten och stoppa i "grepp-pinnarna". Doppa bananen i yoghurt så att hela täcks. Rulla kalaset i de hackade nötterna och toppa sedan med kanel och lite honung. Lägg bananpinnarna på en foliétäckt tallrik i frysen och vänta några timmar. Bon apétit!   
 

Pinterest

Jag har gått och skaffat mig en pinterest! Överjävligt roligt är vad det är och suger upp alldeles för mycket av mina tjugofyra timmar per dygn. Jag heter jonnafyhr och hittills har jag gjort åtta boards (kategorier) och vilka de är tänker jag presentera nu.
 
 
Ätbart. Självklart. Mängder av roliga recept och lunchinspo hittas här!
 
Citat. Kloka ord från kloka människor. Bästa upp-med-humöret-boosten när självförtroendet svackar.
 
Platser. Ställen jag vill besöka och uppleva på riktigt. Just detta är Venice. 
 
Människor. Mestadels kändisar. Men sånt är ju kul.
 
Stil. Så som jag vill se ut inom den närmsta framtiden. Min personliga favvoboard tillsammans med nästa som är...
 
Interiör. Blir nästan lyckorusig av detta! Tänker på lägenheten jag någon gång ska kalla hem. 
 
Böcker, film och musik - självklart har kulturnörden herself skapat en board för favoritscener och oförglömliga karaktärer.
 
Jonna. Slutligen har vi boarden där mina egna bilder kommer komma upp. Alla de som jag är lite extra nöjd med. 
 
Ha en toppenlördag kompisar! 
 

Bokmalen

 
Min vän och lagkompis Isabelle är med i ett UF.företag som gör bokmärken! Jag (som för det mesta använder mig utav gamla kvitton eller viker hundöron) kände att detta var ju en ypperlig investering då det bara kostade mig 30 kr. Deras hemsida hittar ni här
 
Idag släpptes Håkans nya album så jag ska ta en långlånglång promenad i stormen och drömma om Peace & Love. Finns inte ord för hur mycket längtan det finns i mig. 
 

Varm fruktsallad

 
Värm fryst mango i ugn eller mikro och blanda sedan i ett hackat äpple, russin, pumpakärnor, hasselnötter och valnötter. Ringla sedan lite honung över kalaset. Helt fabulöst.
 
För övrigt tänker jag roa mig med en löprunda, lite historiaplugg och ytterligare något avsnitt av Homeland. Bästabästabästa serien någonsin.
 
SÅG DENNA FÖRST IGÅR MEN HITTA LÄNKEN IDAG. 
 

Mockisen

 
Måndag i sin allra gråaste form. Man kan ju tro att det är höst. Mockajackan (<3) är i bruk igen och jag börjar längta efter ledighet på riktigt. Snart sommar. Sen trean. Sen student. Stört är vad det är.
 
Livet efter det ser ut att bli 1. Flytta till Göteborg med Fanny  eller 2. Ett år som au pair i USA. Helt sinnessjukt kluven här. Tur att det är lite tid kvar innan man måste bestämma sig.  
 

Valnöt och mandarin

Skriver som satan för tillfället och då lämnas inte mycket tid för annat så länge datorn är igång. Kan väl visa vad som finns bredvid medan jag smattrar på tangenterna i form av en eftermiddagsfika så här en mulen söndag. Mandarin och valnötter. Utmärkt kombo.
 
 
(Igår spelade jag min allra sista handbollsmatch någonsin men det kan vi inte prata om än för då blir jag alldeles för känslosam.) 
 
 

tVÅ pLAYLISTS

 
Oavsett vad, oavsett hur och oavsett när - MUSIC SPEAKS LOUDER
 
Och eftersom jag har köpt en Peace & Love-biljett - PEACE & LOVE 2013
 
 

Våren är vackrast en vinterdag

 
En blå kappa är reda införskaffad. Nu saknas bara ett par nya ballerina, en jeanskjol, gamla parfymflaskor att ha blommor i och en figursydd klänning.  
 

Tack

 

På långfredagen, några minuter innan krönikan skulle publiceras slog det mig plötsligt att shit, jag kommer ju bli bedömd i det här. Folk kommer att kommentera. Tycka till. Tänk om jag fuckat upp detta totalt? Tänk om de säger att jag skriver som en kratta och bara helt enkelt borde gå och gräva ned mig?

Handsvett och hjärtklapp.

Hjärtklapp och handsvett.

Men så var det dags. Tre, två, ett och så låg den uppe. Jag såg mig själv på Devotes förstasida och folk började ganska snart att kommentera. Där någonstans tappade jag mig själv i det där euforiska ruset jag pratar om i krönikan. Just då var jag där. För allt det ni skrev, allt det ni berättade genom små korta meningar som kanske bara tog er några sekunder att formulera betyder så obeskrivligt mycket. Ni berättar på något vis att jag faktiskt kan. Att jag kan göra det som jag så väldigt gärna vill. Likaså att vissa utav er till och med har länkat eller citerat på er egen blogg samt att kommentarerna för några dagar sedan passerade 60-gränsen, vilket gör den till den mest kommenterade läsarkrönikan hittills (japp, tänker leva på det länge), gör mig så oändligtoändligt stolt och lycklig.

 

Så jag vill bara säga tack.   

 


Tyst i klassen

Igår kväll tog sig jag och Emma till CuLTUREN för att se musikalen Tyst i klassen. Johanna är med i den, så det var ju självfallet att vi skulle gå på premiären. 
Medan vi väntade på att få komma in bjöds det på tilltugg och färgglad dryck. 
Samt lite live musik av två killar. Fast den ena av dem snurrande egentligen bara på ett paraply. Såg ganska roligt ut.
Sen gick vi in och tog ett programblad med oss. Läste med stolthet Johanna Nordström flera gånger om.
Det var tyvärr fotoförbud under föreställningen men knäppte ändå en liten smygbild i slutet. Här är alla duktiga skådisar.
När allting var slut följde vi med Johanna backstage. Woop woop. Här poserar hon med rosbuketten som Emma och jag köpte till henne. Så duktig! 
Sen var det dags att ta bussen hem. Och ja, musikalen var bra. Så in i helvete. Men hemsk.  

Nu ska vi prata om ångest

Kan vi göra det? Jag menar öppenhjärtat. För uppenbarligen så behöver vi det. På riktigt. För vi alla vet ju vad det är. Alla har vi varit i kontakt med den. För den finns ju i så många olika former.

 

Den kan vara kakan man snodde efter lunchen. Kommentaren som kanske inte var så lämplig till kollegan. Blicken som stirrar tillbaka i spegeln. Passet man hoppade på gymmet. Plugghögen som sakta men säkert växer och sist men inte minst - pressen på att vara den här optimala människan (som vi har pratat om).

 

För mig är ångest en avdomnande känsla i magen som ligger som en konstant äcklig blöt filt över en. Man får aldrig vila. Aldrig slappna av. Ibland är det mer, ibland är det mindre. Men den är där hela tiden. Ligger på sin vakt. Hugger till så fort man är ur balans. Den är så dominant att varken aptit eller glädje får någon som helst plats i det köttsliga bygget vi kallar kropp och sakta men säkert trycker ihop oss till något som inte liknar annat än en fosterställning.  

 

Jag skulle så gärna vilja att vi kommer överens om att sluta ha ångest allihop. Poff, bang, bom och så var den borta. Men tyvärr är det ju inte riktigt så enkelt. Så istället skulle jag vilja att vi kommer överens om att söka hjälp.

Usch, det är så infekterat det där.

Söka hjälp.

Som ett kvitto på att man misslyckats och med ens blivit en psykiskt instabil människa. Men om jag fick bestämma så skulle alla människor i hela vårt avlånga land få träffa en psykolog minst en gång i livet. Gärna fler. För det är så himlahimlahimla nyttigt att få prata av sig och få respons på tankar och funderingar av någon som faktiskt kan och vill. Det finns bra hjälp att få. Så vi kan väl tvätta bort den där psyko-stämpeln angående detta?

  

Bra. Tack.

 

Ta hand om er.  

 


Lilla läppennan

 
Svängde in på Make Up Store i veckan för att spana på läppstift. Har varit sugen på ett mörkrött/plommonaktigt ett bra tag och kände att nu, nu är det dags att slå till. Efter lite letande tillsammans med butiksbiträdet kom jag ut med den här läppennan som heter Raspberry. Jättejättejättefin är den och med lite läppbalsam på håller färgen riktigt länge! Bra till vardagen, kan jag tycka. Nu när våren är på väg och allt.   

När Emilia blev vuxen

I måndags fyllde ju som sagt den här tjejen 18 år och eftersom det dessutom är lov betydde det drinkar mitt i veckan. 
Och lite frukt och choklad också, som Emilia hade fixat så fint. Det gick åt kan man säga. 
Michis var där liksom Monki (som senare fick läppstift på läpparna).
Emma som har klippt lugg (!). 
 
Senare (genom lite Sanning och Konsekvens) hamnade jag på något sätt i duschen med kläderna på vilket resulterade i hemfärd med byxor och trosor i handen. Det är väl så man vet att det blev en bra kväll, kan jag tro. 
 

Tre boktips så här en tisdag

Om man ska läsa deckare i Sverige så tycker jag att man ska läsa Camilla Läckberg. Hon hör till mina allra första läsupplevelser och denna var faktistk den första jag läste. Även fast det är typ den femte i ordningen om Erica och Patrik. Hur som, Tyskungen bör ni läsa. Speciellt eftersom den kommer ut på bio i sommar.
Jonas Gardell. Självfallet. Ingen skriver som honom. Period.
När jag predikar om läsvärda böcker för vänner och bekanta kommer ALLTID den här på tal. Syskonkärlek av Katarina von Bredow handlar om Amanda och Ludvig (som är hel- eller halvsyskon, de vet inte) som blir vanvettigt förälskade i varandra. Mer än så tror jag inte att jag behöver säga. 
 
Läs, läs, läs!


 
 

1 april

Emilia blir myndig idag så vi var ju bara tvunga att ta tillfället i akt och bege oss ned till Stadshotellet för lite hotellfrukost. Varje morgon borde starta så här. 
 

RSS 2.0